Zon versus Wind

Wat is windenergie?

We maken al eeuwen gebruik van windenergie door bijvoorbeeld onze oer-Hollandse molens. Deze vermaalden het graan tot meel of verpompten water. Nu denken we bij de term windenergie al snel aan windturbines, de windmolens zoals we die tegenwoordig kennen. Deze turbines worden gebruikt om elektrische energie uit wind te winnen. Een windturbine gebruikt de kracht van de wind om energie op te wekken en om te zetten in elektriciteit.

Ga ik voor Wind, of toch voor de Zon?

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die wordt opgewekt uit zonnestraling. Zonne-energie is op vele manieren toepasbaar en kan helpen met het besparen op andere energiekosten. De energie bestaat uit warmte en licht.

Warmte is voornamelijk te gebruiken als de zon schijnt. Via het licht is echter ook in de winter en met bewolkt weer energie op te wekken. Hierdoor is het ook in Nederland rendabel om zonne-energie op te wekken. Het is mogelijk om zowel elektriciteit als verwarming in huis uit de zon te halen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren op het huis

Zonnepanelen versus windmolens

Je kunt van zonne-energie gebruik maken door zonnepanelen te laten installeren. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat ze op bijna ieder dak in Nederland te installeren zijn. In feite bouw je dan een eigen energiesysteem op. Zonnepanelen laten installeren is een investering die zich op termijn praktisch altijd terugverdiend.

Een gemiddeld zonne-energiesysteem kost in Nederland ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 euro, inclusief de kosten voor installatie. De prijs van zonne-energie komt ongeveer uit op 10-12 eurocent per kilowattuur. Bijkomende kosten zijn vrijwel uitgesloten, omdat de meeste zonnepanelen een garantie hebben van tenminste 25 jaar. Bij de meeste systemen zijn de initiële aanschafkosten dus na ongeveer negen tot tien jaar terugverdiend. Alle energieopbrengst na deze tien jaar is pure winst.

Energie opwekken met windenergie

Je kunt van windenergie gebruik maken door Micro windturbines te laten installeren. Deze Windturbines werken op een andere manier dan zonnepanelen. De windmolens moeten op een plek staan waarbij ze voldoende energie kunnen opwekken en omzetten in elektriciteit. Er moet dus voldoende wind zijn. De meeste windturbines die nu in Nederland staan behoren toe aan grote energieleveranciers, zijn 20 meter hoog en zijn voor een particiulier niet interessant.  De kleine varianten wel. Wanneer je jouw huis compleet op windenergie wil laten draaien, zal je wel op een wind rijke plaats moeten wonen  De kosten van windturbines zijn erg hoog? in tegendeel! Je kunt windturbines kopen voor bedragen tussen € 3.500 en € 40.000. Wel verschilt de energie-opbrengst nogal afhankelijk van welk model je laat plaatsen.

©2017 SkyWing NG | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin